Kiitos jo tässä vaiheessa kaikille palautetta antaneille osallistujille ja muille tahoille. Porissa oli ensimmäistä kertaa käytössä videojärjestelmä, jonka toimintaan kilpailun johto oli pääosin erittäin tyytyväinen. Kameroita oli radalla riittävästi, ja koko rata-alue saatiin katettua, mikä mahdollisti tilanteiden tarkastelun useasta eri näkökulmasta. Kameroiden asettelu on aina tasapainoilua ja kompromissien tekoa, mutta pystyimme havaitsemaan useita tilanteita, jotka olisivat aiemmin voineet jäädä huomaamatta. Täydellisiä emme ole, emmekä koskaan tule olemaan, mutta niin sisäinen kuin ulkoinenkin palaute auttaa meitä kehittymään oikeaan suuntaan. Lista kehityskohteista on jo pitkä, ja niitä tullaan parantamaan seuraavaan kilpailuun Honkajoelle.
On mahdotonta tarkkailla kaikkia kameroita jatkuvasti tai havaita kaikki tapahtumat automaattisesti ilman autoista tulevaa telemetriaa. Syötteitä saadaan edelleen ratatuomaripisteiltä, ajotapatarkkailijoilta, videotuomareilta sekä kilpailun johdolta. Näistä muodostetaan työjono, jota käsitellään mahdollisimman nopeasti. Osa tilanteista johtaa sanktioihin, osa tulkitaan kilpailutilanteiksi tai muiksi tapauksiksi, joista ei määrätä rangaistuksia. Silmäpareja on kuitenkin enemmän kuin aiempina vuosina, ja kaikki radan tapahtumat tallennetaan koko viikonlopun ajalta. Tällä hetkellä harkitsemme myös formulatyylisen "under investigation" -merkinnän käyttöönottoa – onko se tarpeellinen ja toteutettavissa järkevästi?
Videotuomarit ja kilpailun johto analysoivat tilanteita yhdessä. Jokainen tilanne katsotaan läpi 3–4 hengen voimin ja sitä käsitellään monesta eri näkökulmasta. Kaikilla mukana olevilla toimihenkilöillä on pitkä oma kilpailutausta, joten voidaan puhua ammattitaitoisesta tuomaroinnista. Päätöksenteossa joudutaan usein tasapainoilemaan kirjoitettujen sääntöjen, tulkintojen, kuljettajan näkökulman ja urheiluhengen välillä. Tavoitteena ei ole suosiminen vaan urheilullisuuden edistäminen. Usein tämä paljastaa sääntöjen puutteita ja johtaa kehitysprosessiin – kilpailija voi toimia esimerkkinä, ja vastaavan tilanteen toistuminen pyritään estämään sääntöjä täsmentämällä.
Avataan yksi tapaus, joka on herättänyt keskustelua:
Senior-luokan lauantain finaalissa kuljettaja A ei saanut rangaistusta punaisen viivan jälkeisestä ohituksesta, vaikka tilanne oli nähtävissä. Vastalauseen jälkeen tuomaristo määräsi kuljettajalle 10 sekunnin rangaistuksen virheellisestä lähdöstä. Tässä kerromme, miksi kilpailun johto arvioi tilanteen eri tavalla – ja toivomme, että pohditte itse, mikä olisi ollut urheilullisesti oikea ratkaisu ja miten sääntöjä tulisi kehittää.
Kuljettaja A jäi lähtöruutuun teknisen vian takia, kun muut autot lähtivät liikkeelle. Hänen olisi pitänyt lähteä masterin paikalta. Jos master-auto jää pois, toisena lähtevä määrittää lähdön nopeuden. A:lla on oikeus pyrkiä takaisin omalle paikalleen ohittamalla siihen asti, kunnes saavutetaan punainen viiva. Sen jälkeen ohittaminen on kielletty. Uusi järjestäytymiskierros antaa taas uuden mahdollisuuden palauttaa järjestys. Kilpailun johto määrittää järjestäytymiskierrosten määrän (yleensä yksi).
Kuljettaja B, A:n tiimikaveri, tiesi edestä puuttuvan kuljettajan ja teki tilaa A:lle oikealle puolelle. Punaisella viivalla A oli B:n oikealla puolella, mutta hieman taaempana. Maalisuoran kohdalla A oli edellä. Todisteiden mukaan ohitus tapahtui, ja tuomaristo langetti rangaistuksen.
Miksi kilpailun johto näki tilanteen eri tavoin?

- Liike ei ollut aktiivinen ohitus – A rullasi edellä ajavan auton puskuriin ilman aktiivista ohitusyritystä. Vastaavaa tapahtuu jatkuvasti parijonossa ennen lähtöä.
- Keltaisen lipun sääntö – "viivan" tai vaikutusalueen alussa ohitus voidaan saattaa loppuun vaarallisessakin tilanteessa. Onko punainen viiva vakavampi kuin keltainen lippu?
- Lähtöpaikan muistaminen – kuljettajaa ei voida vaatia muistamaan jokaisen auton paikkaa. Mikäli ei ole sivuttaisliikettä, tilanne on tulkinnanvarainen.
- Määritetään jatkossa ohjaajakokouksessa tarkka piste, missä parijono pitää olla muodostettuna
- Punaisen viivan jälkeen puolen vaihto kielletään
- Ohituskiellon periaatteita selkeytetään
- Välin kiinni ajaminen ei johda rangaistukseen, jos ohitusta ei aktiivisesti tapahdu eikä rikota selkeästi lähtömuodostelmaa
- Keltaisen lipun sääntöä täsmennetään: jos saavut lipun vaikutusalueelle taaempana autona, tulee jäädä suosiolla taakse
- Lippujen kuittaaminen kädellä tulee olla rutiini turvallisuuden ja sujuvuuden vuoksi
- The move was not an active overtaking - A rolled into the bumper of the car in front without an active attempt to overtake. Similar things happen all the time in a queue of pairs before the start.
- Yellow flag rule - at the start of a line or area of influence, overtaking can be completed even in a dangerous situation. Is a red line more serious than a yellow flag?
- Remembering the starting position - a driver cannot be required to remember the position of every car. If there is no lateral movement, the situation is open to interpretation.
- In the future, determine the exact point at which the pair line should be formed at the driver's meeting
- No change of sides after the red line
- Clarify the principles of the no passing rule
- Catching up will not lead to a penalty if there is no active overtaking and no clear violation of the starting pattern
- Clarification of the yellow flag rule: if you enter the area affected by the flag as the car behind you, you should preferably stay behind